Optional Sidebar Info

Any information can be placed in the sidebar to help your website visitors navigate your site.

To make a boxed heading like the one above, simply apply the H3 tag.

"Every earthquake contain a suprise"
Clarence Allen 1952 .

Here's a text link.

To make a box like this, assign the "sidebardk" class.

You can do anything with a sidebar box. Insert images, ads or other web content.

Here's a text link.

Basın Bildirisi 21.07.2010

YAPAY DEPREM ÜRETECİ

Yürütücülüğünü Sakarya Üniversitesi'nin yaptığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi'nin katkı sağladığı 108M303 numaralı TÜBİTAK İleri Araştırma Projesi kapsamında, Sakarya'da arazi çalışması yapılacaktır.

Çalışma sahası olarak seçilen, İstiklal Mh. Bağlar Cad. Zenbil Sok No.5 Serdivan adresinde bulunan binaya ait gerekli izin belgeleri yapı maliklerinden alınmıştır.

Çalışma programı (21 Temmuz 2010, Çarşamba):
09:30 -10:15 Dinamik Shaker'ın binaya monte edilmesi
10:15-12:00 Deneylerin yapılması
12:00-12:30 Dinamik Shaker'ın sökülmesi

Bu çalışmanın sonuçları, 108M303 no'lu TÜBİTAK projesi kapsamında bilimsel amaçlar için kullanılacaktır. Projenin amacı 2007 Türkiye Deprem Yönetmeliği'nin 7nci Bölüm'ünde yer alan ve mevcut bir binanın muhtemel bir depremde göstereceği performansı hesaplayan yöntemleri, depremde gözlemlenen bina performansları ile karşılaştırmasını yapmaktır.
Bugünkü (21/07/2010) çalışmanın amacı ise, binanın deprem davranışını bina üzerinde alınacak ölçümlerle belirlemektir. Bu ölçümler bilgisayar ortamına taşınacak bina modeli için kullanılacaktır. Bilgisayar ortamında modellenen bina gerçek bina davranışını ne ölçüde yansıttığını bu deneyler belirleyecektir. Binanın deprem davranışını belirlemek amacıyla ODTÜ, Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi'nde bulunan yapay deprem üretecini (Dinamik Shaker) getirilmiştir.

Bu ekipmanla zorlanmış titreşim yükleri altında yapı davranışı izlenmeye çalışılacaktır. Verilerin yapı tanı teknikleriyle işlenmesi sonucu yapıların mühendislik parametrelerinin mevcut değerleri ile Türkiye Deprem Yönetmeliği, Bölüm 7 içindeki değerlendirme kriterlerinin tutarlılığı anlaşılacaktır.

Proje Yürütücüsü